Öppet hjärta

Ytterligare en månad har gått och inte ett spår av återfall. Är den entligen borta? Har jag segrat? Nej såklart är den kvar. Kommer alltid finnas där nere och gro men jag har lyckats få tillbaka kontrollen. Plötsligt är det jag som bestämer igen. Så vad har jag lärt mig så här långt? Jo att prata/skriva/sjunga ja vilken väg man än väljer så är det viktigt att lätta sitt hjärta. Har aldrig trott att det faktiskt fungerar förut men min tvivel är som bortblåst. Man måste bara lists ut hur man lyckas bäst. Jag är en grubblar som begraver sina känslor och bekymmer. Som ni vet har jag svårt att prata men jag har märkt att jag har lättare för att skriva. Sen jag startade denna blogg har jag mått bättre psykiskt. Jag är på bättre humör, har till och med lyckats förändra min syn på livet. Allt till det bättre. Känns som om jag lever på moln och ändå har jag bara skrapat lite på ytan. Tänk då hur det kan bli om jag lyckas gräva upp alla beskymer ur min grop. Depressionen kommer alltid vara en del av mig men jag tänker inte låta den avgöra vem jag är eller styra mitt liv.


Commen | | One Comment |

Lärandet behöver inte vara tråkigt

Vem sa att lärandet tvunget ska ske vid en skolbänk med papper och penna? Du lär ditt barn att räkna och träna motoriken på samma gång som ditt barn lär sig följa anvisningar. Sen ska vi inte tala om all former och färger det finns. Dom vill vi såklart också lära oss. Allt detta och mycket mer kan du lära ditt barn med en och samma leksak, nämligen LEGO. Leksaken som passar alla åldrar och personligheter. Min och Melvins favorit är LEGO Creator 3in1 serien som finns i många olika former som tex dinosaurier. Denna har Melvin byggt själv genom att följa anvisningarna. I dessa visar dom steg för steg hur du ska bygga. Plötsligt får han lära sig hur siffrorna ser ut och vad dom heter. Han lär sig urskilja former och färger genom bilderna som visar vart vilka bitar ska sitta. Tänk att man kan lära sig så mycket med en leksak. Ta bort anvisningarna och låt istället ditt barn använda sin fantasi. Vem vet ni kanske bygger en lastbilshelikopter eller kanske en bilraket?

Lärandet vid en skolbänk fungerar inte för alla. Vissa har skriv och lässvårigheter medan vissa bara har svårt att sitta stilla. Andra tappar koncentrationen eller bara är skoltrötta. Man lär sig bäst när man har roligt och är engagerad. Så varför inte lära sig genom intressen? Du kanske har svårt för matte men älskar inredning? Så slå ihop dom. Mät och räkna hur stort ditt bord är och hur stor din vas är för att genom matten lista ut vart du ska placera vasen för att hamna på bordets mittpunkt. Plötsligt blev matten roligare och troligtvis lättare att lära sig för man ser framför sig hur man räknar och varför. Visste du att bakning går hand i hand med kemi? H2O står för vatten. Är kass på kemi men om jag inte minns fel så står H för väte och O för syre. Alltså man har ett H och lägger till 2O så blir det en kemisk reaktion som då blir vatten. Man kan hitta samma sak i bakning. Man har x antal äggvita och till sätter socker. Fram med elvispen och den kemiska reaktionen bildar marräng. 

Lärandet i skolan behöver inte vara tråkigt eller allt för svårt. Man måste bara hitta sitt sätt att lära sig. För mig har färger och form alltid vart till stor hjälp. Jag har alltid haft svårt för NO så när jag pluggade inför prov skrev jag alltid frågorna och svaret på färgade post-it. Hade frågan med med vatten eller vind att göra ja då fick det bli på en blå post-it. Handlade om växter ja då fick det ju såklart bli grön post-it. Rymdens frågor hade ju gula post-it svar osv. Hänger ni med på hur jag tänker? Läste min kompis frågan, vad är H20 och jag ser att det är en blå post-it hon håller får jag direkt kopplingen på vatten och vind vilket gör att frågor och svar stannar kvar i huvudet. När jag sen sitter och läser mitt prov kopplar jag frågorna med färger och på så sätt kommer jag ihåg svaren.

Commen | | Comment |

Vänskap är styrka

Kör in till stan för att möta upp Sofie och Melany på en fika men när jag parkerat bilen möts jag av Sofie som frågar hur är det med mig. Du behöver inte känna dig tvungen att ta dig hit om du inte känner för det. Jag kolla snopet på henne och säger klart jag vill träffas på en fika jag bara... förstår inte varför det gör så ont i mina höfter/jumskar när jag körde hit. Brukar inte känna av något överdrivet fören jag kört längre sträckor och en bilresa på 15min räknas ju inte som lång tid direkt. Min vardags smärta blir bara värre och värre. Hur illa kommer det att bli? Kommer det någonsin att sluta stiga?


Vi hade jätte mysigt och det var skönt att få prata ut. Är så glad över att ha henne i mitt liv. Även om hon inte förstår min smärta så har hon respekt för den och hjälper mig hantera den. Kan vara små saker som att distrahera mig genom att tänka på annat. Försöka glömma min smärta för stunden och leva livet där och då. Vi har alla upplevt känslan och irritationen över att radion spelar sönder låtar. Tänk dig att du hittar din favorit och att radion spelar den hela tiden, alltså varje låt är samma låt. Det går på repeat hela tiden dygnet runt och du lyckas inte stänga av radion hur mycket du än försöker. Man hade ju blivit galen, eller hur? Så är det för mig varje dag med min smärta. Sofie känner mig väl och har lärt sig se på mig när smärtan tar fokus. Hon lyckas alltid distrahera mig för stunden och plötsligt så "glömmer" jag smärtan. Jag får tankarna på annat och jag kan återgå till att njuta av livet igen även om det bara är för stunden. 

Tack Sofie för att du alltid är där, vårt som tort, dag som natt. Du lyckas alltid vända mitt humör med ditt stora hjärta. Även om du vet att ditt budskap ibland kan såra mig så är du ändå alltid öppen och ärlig. Du ska veta att jag alltid kommer vara där för dig. 


Commen | | Comment |
Top page